Oliko se Tauskin tiedote huono?

Iltasanomien MetroLive uutisoi viihdetaiteilija Tauskin tehneen itse tiedotteensa*. Twitterissä sitten viestintäalan ihmiset naureskelivat miehelle ja tämän amatöörisuoritukselle.

Mutta oliko se tiedote nyt oikeasti huono? Tietysti jos ajatellaan perinteistä tiedotteen mallia ja yhtenä sen ominaisuuksista pidetään virheetöntä kieltä, niin tällaisella kriteerillä virhe tuli tehtyä. Mutta eihän yhteisöviestinnässä ole kyse perinteistä tai viestinnän laadullisesta virheettömyydestä. Minut on ainakin koulutettu siihen, että suunnitelmallisen viestinnän tarkoituksena on saavuttaa tavoitteita. Ja viestinnän onnistumista mitataan sillä, miten hyvin nuo tavoitteet saavutetaan.

Millaisia tavoitteita Tauskilla oli, sitä en voi tietää. Mutta ainakin nämä saavutettiin:

  • Viestinnässä on tunnetta ja elämää: tuota viestiä lukiessa pystyy sielunsa silmin näkemään, mitä tapahtuu ja miltä se tuntuu.
  • Kerro tarina, joka jää elämään ihmisten mieliin: eläissäni olen monta tiedotetta kahlannut läpi ja monta unohtanut, mutta lopunikääni muistan, kuinka Ile Vainio läimäytti Tauskia olkapäälle, millaisen tunteiden palon se Tauskille aiheutti ja kuinka hän lähtisi villisikajahtiin Turkin Alanyaan.
  • Viestinnän ansiosta meitä ymmärretään paremmin: mitä antaisivatkaan kulttuurin tutkijat ja fanit ympäri maailman, jos Amy Winehouse olisi laatinut vastaavia tiedotteita?
  • Tiedota median avustuksella faktauutinen suurelle yleisölle: Aika moni tietää nyt, että Tauski sai levytyssopimuksen ja että sillä alkaa kiertue.

Tässä muutama tavoite, jotka saavutettiin. Ja mitenkä on sen kieliopin laita? Oma mielipiteeni on: KOHDERYHMÄ PÄÄTTÄÄ. Paikallislehden toimittajana ollessani vastaavalla tavalla kirjoitettuja tiedotteita tuli vastaan usein, ja niistä tehtiin normaalit jutut. Myös esimerkiksi poliisien tiedotteissa on usein kirjoitusvirheitä (erityisesti aikana ennen Wordin automaattisia tekstinkorjauksia niitä tuli vastaan) ja oletteko vaikkapa lukeneet keski-ikäisten rakennusmestareiden tekstejä? Uutisväläys: suurin osa Suomen kansasta ei osaa kirjoittaa virheetöntä suomea. Mene keskustelufoorumeille ja yritä löytää keskustelu, jossa ei ole kielioppivirheitä. Minusta tuntuu, että Tauskin fanit pitävät tätä kyseistä tiedotetta johdonmukaisena jatkona hänen Aku Ankka-imagolleen ja hän saa täydet sympatiapisteet kaikenlaisten kielipoliisien ja kukkahattutätien piikittelystä.

Ai niin, ja viimeinen:

  • Tarjoa toimittajille helppo uutismakupala, joka päästää mahdollisimman paljon omaa ääntäsi kuuluville julkisuuteen: Se perinteinen portinvartija – läpäisty.

* Linkki alkuperäiseen juttuun ei toimi enää – Metro ei julkaise enää viihdeuutisia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s