Kuten varmasti tiedätte, niin luvussa Tiedote, uutinen on ohjeita tiedotteen kirjoittamisesta. Mutta tässä vielä muutama harjoitustöissä jatkuvasti esiin noussut pointti:
- Tärkeintä on kunnon kärki
(Lehdistö)Tiedotteessa keskeisintä on uutiskärki. Siitä on heti avauduttava perusasiat, se on uutissähke.
- Otsikossa yleensä mainittaan organisaation nimi sekä
- uutinen: mikä on uusi, mullistava tieto/muutos, josta on joku seuraus lehden lukijalle
Yleensä näiden kahden yhteispeli toimii hienosti näin: 1) ensin otsikoksi sekä se uutinen muutamalla sanalla, jota seuraa 2) parin rivin lihavoitu ingressi, jossa selitetään se lukijalle relevantti muutos/seuraus lyhyesti.
Kärkeen ei kuulu johdantoa. Jos johdannon haluaa, niin pistät sen kärjen perään tai mieluummin ihan loppuun! Oikeasti, se tiedotteen rakenne on nurinkurinen kolmio, kaikki epäoleellisempi loppuun.
Tiedotteen pitäisi olla mahdollisimman lyhyt ja naseva. Siksi sanomalehtikielessä, ja erityisesti tiedotteista ja uutissähkeistä, karsitaan pois turhat johdannot ja esimerkiksi ”myös”-tyyliset sanat ja -kin -kaan -kään päätteet.
Lehdistötiedotteissa ei saa olla mitään mainosmaista. Tästä syystä kaikki kuvailevat ilmaisut pitää poistaa – tai pistää jonkun suuhun. Esimerkiksi kasvuyritys on ylimääräinen, kuvaileva ilmaus. Mutta mukaan voi laittaa sitaatin, jossa vaikka toimitusjohtajan suulla puhutaan kasvuyrityksestä.
- Erinomaisia tiedote-esimerkkejä löytyy osoitteesta http://deski.fi