Syy, miksi tiedottajien on tehtävä toimittajien hommat

Edellisen postaukseni Tiedotteen laatimisesta osa 2: Toimittajien paheellisuudesta päätin näin:

”Väitän, että viestinnän ammattilaisten eettinen, yhteiskunnallinen velvollisuus, on auttaa toimittajia toteuttamaan heidän arvokasta, journalistista tehtäväänsä. Eli vaikka journalismin kriisi mahdollistaakin juttujen saamisen lähes sellaisenaan lehteen, niin tätä mahdollisuutta ei saisi hyväksikäyttää!”

Tämä kirvoitti kysymyksiä ja vastaväitteitä. Tässä paras eli kattavin ja kaikki asenteet ja ihmettelyt tiivistävä lainaus:

”Uutisen ja tiedotteen raja tekstinä on niin häilyvä, että tiedottaja voi vaan taputella itseään selkään hyvästä tiedotteesta ja nauraa toimittajille, joilla ei ole aikaa tai osaamista tehdä parempaa. Pääasia, että organisaation asia pääsee lehteen ja mikä vielä parempaa, jos se oma teksti menee sellaisenaan läpi. Ne tiedotteetkin on ihan samalla lailla uutisten kanssa usein vain tekstimassaa ja tiedotteesta hypätään toiseen. Hoitakoon toimittajat ovat omat eettiset velvollisuutensa ja tehköön juttunsa uusiksi tiedotteen pohjalta ilman copy/pastea. Ei sitä tartte tiedottajien yrittää. Tiedottaja hoitakoon omat eettiset juttunsa organisaatiossa ja sen sisällä. Mistä se tiedottaja tietää muuten, että nyt pystyn käyttämään journalismin kriisiä hyväkseni ja saan tiedotteen lehteen?”

Avaan nyt alkuperäistä väitettäni sekä vastaan vastaväitteisiin.

Lähden liikkeelle niistä rakennuspalikoista, joiden varassa väitteeni seisoo: Etiikka on hyvän ja pahan, oikean ja väärän tutkimusta. Etiikka vallitsee kaikkialla ja kaiken aikaa, kaiken yläpuolella. Mikään tässä maailmassa (kuten talouselämä) ei ole amoraalista, etiikan tuolla puolen. Jürgen Habermasia lainaten, etiikan tehtävä on Immanuel Kantin ajoista lähtien vastata ennen kaikkea kysymykseen, miten meillä olisi hyvä, oikeudenmukainen yhteiskunta. Tätä on etiikka. Sitten meillä on moraali, joka on paikallisen yhteiskunnan käsitys oikeasta ja väärästä. Ja sitten on laki ja säädökset, jotka ovat vallassa olevan tahon määräysnormisto. Demokratiassa tätä pitää noudattaa, koska demokratia on oikeudenmukainen tapa valita johto.

Esimerkiksi viestinnän ammattilaisten eettisissä ohjeistuksissa, kuten Code of Athensissa tai ProComin eettisissä ohjeissa, kielletään manipulaatio. Manipulaatio eroaa persuaasiosta, suostuttelusta, siten, että manipulaatiossa yritetään piilotella tietoisesti jotain olennaista. Manipulaatio seuraa, jos ihminen yrittää suostutella tai uskotella toiselle jotain joko vääristellen tosiasioita ja/TAI pimittäen tietoisesti ikävän seurauksen tästä toimesta. Tilanne on persuaasiota silloin, jos kaikki kortit ovat avoimesti pöydällä. Niitä saa kaunistella, rehellisesti omasta näkökulmasta: ”haluaisimme, että tekisimme A:n. Tästä on toki seurauksena myös B, mutta se ei mielestämme ole kovinkaan merkittävä juttu”. Mutta manipulaatioksi tilanne menee, jos ikävää asiaa B ei mainita. Esimerkiksi jos Talvivaaramainen yritys ilmoittaa, että kaikki on ok samalla kun lasketaan myrkkyä maastoon. Pitäisi sanoa, että ”nyt meillä muuten pääsee myrkkyä maastoon, mutta meidän mielestä tilanne on hallinnassa, koska…” ja perustelut perään.

Muutama vastaus yleensä tässä vaiheessa esitettyihin kysymyksiin:

 • ”Mitenkäs mainokset, niissähän sitten manipuloidaan sumeilematta??” Mainokset ovat erikoistilanne, joissa ei manipuloida. Nimittäin jos tarkoituksena on saada meidät ostamaan jokin tuote. Mainoksissakaan ei saa valehdella, mutta katsotaan, että jos mainos on selkeästi mainos tai sijaitsee mainokselle varatulla paikalla, niin ihmiset kyllä tietävät, että nyt yritetään saada meitä ostamaan jotain. Tällöin peli on selvä. Mutta jos journalisti kirjoittaa suoraan tiedotteesta, suodattamatta tietoa välissä, niin tilanne on todellisen asian kertojan piilottelusta. Kyse on tällöin manipulaatiosta.
 • ”Mitenkäs poliitikot, nehän manipuloivat koko ajan??” Osittain tähän pätee sama kuin mainoksiin. Mutta poliitikot eivät saisi manipuloida. Meillä poliitikkoja on jäänyt kiinni suoranaisesta valehtelusta ilman mitään seurauksia. Muissa länsimaissa heidät olisi painostettu eroamaan. Ideologinen manipulointi on nimeltään propagandaa (erittäin hyvin tätä käsittelee esimerkiksi Larson).

Juuri tämän manipulaation vastainen taistelu, niin viranomaisten, yritysten kuin kansalaisjärjestöjenkin osalta on journalistiikan yhteiskunnallisen tehtävän ytimessä. Mutta copy/paste-journalismin, churnalismin, aikakaudella tätä tehtävää lyödään laimin. Paikkakunnalla ei ole sheriffiä.

”Mistä se tiedottaja tietää muuten, että nyt pystyn käyttämään journalismin kriisiä hyväkseni ja saan tiedotteen lehteen?”

Lainaan yritysetiikkaan erikoistunutta professoria Tuomo Takalaa. Hänen mukaansa:

 1. Eettinen ihminen pyrkii tietämään asioita ja ymmärtämään niitä. Ihminen on epäeettinen, jos ei halua tietää asioiden todellista tolaa!
 2. Kukaan ei ole täydellinen, eikä ihminen voi tietää kaikkea. Mutta eettinen ihminen pyrkii hyvään mahdollisuuksiensa mukaan. Ihmisen (organisaatiossakin toimivan ihmisen) voidaan velvoittaa toimivan oikein niissä olosuhteissa, joissa on, niine tietoineen, joita hänellä on.

Tilanne tiedotteen lähettämisessä churnalistille on vähän sama, kuin jos poliisia ei ole näköpiirissä, niin saako silloin ajaa ylinopeutta? Ei saa. Eikä tehdä mitään muutakaan lainvastaista tai edes moraalitonta. Jos sheriffiä ei ole paikkakunnalla, niin se on kunnon kansalaisten pyrittävä pitämään moraalinsa niin korkealla tasolla, ettei meno muutu villiksi länneksi. Miksi tätä on vältettävä, on perusteltavissa:

 1. maalaisjärjellä
 2. yleisellä etiikalla (Kant, Rawls, Habermas, vähän mikä vain)
 3. organisaatioetiikalla, kuten esimerkiksi stakeholder-etiikalla (Robert Phillips)

Uutisen ja tiedotteen raja ei ole häilyvä, jos tiedote = uutinen. Tämä voi johtua joko siitä, että a) toimittaja on copy/pastettanut uutisen, b) tiedottaja on kirjoittanut niin uutismaisesti jo alkuperäisen tiedotteen, että sen voi laittaa sellaisenaan lehteen. Mikäli tilanne on b, niin silloin kaikki on ok. Journalisti on suodattanut tekstin ja arvioinut sen olevan validia tietoa. Mutta jos tilanne on a, niin hyvä tiedottaja suree yhteiskuntamme puolesta.

Lähteitä:

3 responses to “Syy, miksi tiedottajien on tehtävä toimittajien hommat

 1. Hyvä kirjoitus.

  Itselle tuli mieleen, että kenen etu loppujen lopuksi on (jos kenenkään) että tiedote julkaistaan sellaisenaan? Okei, mediatilaa varmaan ja dataa jonkun exceliin, mutta mieleenpainuvuus ja mielenkiinto lähellä nollaa.

  Personaallinen tiedote saattaa tietty herättää mielenkiintoa sellaisenaan (esim. ex-hesarin toimittajan siirtyminen WSJ:hin), mutta ei niillä ainakaan keskusteluita herätetä. 🙂

 2. Vielä lisähuomio, että mielestäni etiikka on jäänyt noin muutenkin yhteisöviestinnässä liian vähälle huomiolle.

  Viestintävastaava ei välttämättä ole organisaation moraalinvartija mutta valveutunut eettinen käsitys organisaation toiminnasta tulisi olla. Ja älähtää, kun on tarpeen.

 3. Kiitos, Eero! Tiedotteen sellaisenaan julkaiseminen on sellaisen toimittajan etu, jonka mielestä tärkeintä on saada lehden sivuille täytettä. Ja sellaisen tiedottajan etu, jonka mielestä tärkeintä on saada sanansa sellaisenaan lehden sivuille. 🙂

  Se taas, miten mielenkiintoinen teksti on, riippuu kirjoittajasta riippumatta kuka hän on. Esimerkiksi moni näistä tiedotteista täällä, http://deski.fi , on oikeasti aika hyviä.

  Mutta totta, etiikka jää helposti lapsipuolen asemaan. Meillä on hienoja ohjeistuksia, mutta käytännön työssä suhtautumista kuvaa tämä hieno vastaus, kun tarjosin luettavaksi linkkiä vastuullisuutta (accountability) käsittelevään artikkeliin: ”joo ei tässä enempää mitään eettisiä juttuja jaksa muiden asioiden lisäksi enää ottaa”. 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s