Isillä on työ, äidillä on työpaikka

Meillä kotona lapsiani on ihmetyttänyt isän ja äidin työn ero. Näin se menee:

Äidillä on työpaikka. Äiti on sairaanhoitaja.
Äiti lähtee usein aikaisin aamulla työpaikalle. Siellä äiti pukee työvaatteet, hoitaa sairaita, riisuu päivän päätteeksi työvaatteet ja tulee kotiin. Sairaat eivät maailmasta lopu, joten äidin työ jatkuu ja jatkuu aina vaan. Töistä saa kuukausipalkkaa, joka on suurin piirtein samanlainen joka kuukausi ja sitten on pari pitempää lomaa. Eli äidillä on pitkä vapaa, jolta saa silti palkkaa.

Isällä on työ. Isä on viestinnän kevytyrittäjä.
Isi saattaa yleensä lapset kouluun ja eskariin aamuisin lökäpöksyt jalassa, koska isin työ on ”joustavampi”. Toisaalta joskus isi pistää aamulla nappaskengät jalkaan ja pikkutakin päälle ja ampaisee jonnekin. Aika usein isi on kotona tietokoneen ääressä tekemässä niitä hommiaan, mutta aika usein se on jossain paikassa, joka yleensä on eri paikka kuin viimeksi. Isi tekee aina muutamaa eri hommaa yhtä aikaa, ja ne työt loppuvat: isi etsii koko ajan työtä, koska kun yksi työ on tehty, niin se on sitten valmis. Ja sitten pitää löytää uusi työ. Se uusi työ voi löytyä samasta paikasta kuin edellinen, taikka sitten ihan uudesta paikasta. Joinakin kuukausina isä voi saada paljon enemmän rahaa kuin äiti, joinakin kuukausina paljon vähemmän. Mutta lomaa isällä ei ole koskaan. Isä vain päättää olla tekemättä töitä silloin kun äidillä on pitkät vapaat. Siitä ei kukaan maksa rahaa.

Näin meillä. Tuttujen kesken sekä julkisessa keskustelussa puhutaan paljon töistä. Tänä aamuna luin esimerkiksi Marko Suomen mainion blogitekstin tulevaisuuden työstä, joka itse asiassa on jo täällä. Tämä kuvaus istuu todella hyvin omiin hommiini, ja varmasti aika monen muunkin töihin. Mutta Suomen työ taitaa olla sellainen hybridi, jossa yhdistyy sekä työpaikka että työ. Väittäisin kuitenkin, että yhä pienemmäksi näyttäisi käyvän niiden joukko, joilla on työpaikka. Ja yhä suuremmaksi kasvaa niiden joukko, joilla on työ. Tai pikemminkin – töitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s