Vastusta epäeettistä poliittista viestintää!

Kaikki poliittinen viestintä ei ole propagandaa. Propagandaa on sellainen ideologinen viestintä, jolla yritetään vaikuttaa jotain peittelemällä. Esimerkiksi jos poliitikko piilottaa oikeat tavoitteensa, tietyt seuraukset suunnitellusta toiminnasta, todelliset toiminnan taustatahot tai tukijoukot. Tällainen ei saa olla maan tapa, vaan on väärin. Se on epärehellisyyttä, huijaamista. Tarkoitus ei pyhitä keinoja.

Internetin aikakausi on toisaalta avannut maailman, toisaalta se sirpaloi kulttuurimme: tulee yhä vain pienempiä ja pienempiä porukoita, jotka ovat entistä erikoistuneempien taustatiedoiltaan ja osaamiseltaan. Tällaisessa ympäristössä yhteisymmärrys käy hankalaksi. Tarvitaan entistä selkeämpää ja johdonmukaisempaa keskustelua ja toimintaa, jotta yhteistyö onnistuisi.

Yhteiskunnallisesta näkökulmasta tarkoituksellinen harhaanjohtaminen, sumuttaminen vaikkapa ”työrauhan saavuttamiseksi” on väärin ja pahaa. Sumuttamista on esimerkiksi toiminnan piilottelu kapulakielen taakse ja tärkeiden asioiden suunnittelua ja valmistelua koskevien asiakirjojen pimittäminen. Se on väkivaltaa, tietoista väkivaltaa demokratiaa ja kansalaisia kohtaan, jotka näin kykenevät heräämään ja reagoimaan suunnitelmiin vasta, kun on liian myöhäistä. Mikä onkin tällaisen toiminnan tavoite.

Itse äänestän vain sellaisia ehdokkaita, jotka selkeästi kertovat, mikä on heidän toimintansa tausta, mitä he käytännössä tekevät ja mitä sillä on tarkoitus saada aikaiseksi. Selkeitä ja konkreettisia asioita, joista voi pitää ehdokasta tilivelvollisena.

Mutta täytyy muistaa, että propagandaa on myös asioiden liiallinen yksinkertaistaminen. Maailma ei ole mustavalkoinen. Siksipä hyvän, nimittäin eettisesti hyvän, ehdokkaan tunnusmerkkejä on myös valmius ja halukkuus osallistua keskusteluun pitkäjänteisesti ja kärsivällisesti, kuuntelemaan erilaisia näkökulmia sekä analysoimaan niitä ihan oikeasti.

Jos huomaat epäeettistä poliittista viestintää, voit vastustaa sitä esimerkiksi näin:

  1. Kerro siitä muille. Bloggaa, twiittaa, facebookkaa, keskustele.
  2. Saatat olla väärässä. Keskustele selkeästi mutta kohteliaasti, kuuntele ja ole valmis muuttamaan kantaasi.
  3. Saatat olla oikeassa. Jolloin havaintosi leviää ja yhteiskunnasta voi tulla parempi, terveempi.
  4. Erityisesti jos ajattelit ensin äänestää henkilöä joka mielestäsi on toiminut väärin, kerro hänelle näkemyksesi suoraan ja anna hänelle mahdollisuus vastata sekä muuttaa viestintäänsä. Voihan olla, että vaikkapa tiivistäessä asia on turhaan yksinkertaistunut.
  5. Keskustele, keskustele, keskustele. Keskustele saadaksesi selvyyttä havaintoihisi, testataksesi ajatuksiasi ja oppiaksesi lisää. Tämä on demokratian sielu.

Hyvää eduskuntavaalia 2015!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s