Strategisen viestinnän toimimattomuus kiteytyy tässä

Aamulehden juttu

Facebook-kommenttini asiaan: ”Itse asiassa uskon, että taustalla on viestinnän koulukuntaongelma. Tällainen vanhanaikainen näkemys lähtee siitä, että organisaation viestintä on strategista toimintaa, jolla tuetaan organisaation tavoitteita ympäristöön vaikuttamalla. Käytännössä se näkyy tällaisena pelailuna, jossa julkisuus on ikään kuin kilpakenttä, jota manipuloimalla voi voittaa.”

Esimerkiksi ”särkymätön viestintä” ja ProComin ja Viesti ry:n viestinnän eettiset ohjeet ovat mielestäni ristiriidassa perinteisen strategisen viestinnän kanssa. Käytännössä se näkyy erinomaisesti esimerkiksi tässä casessa.

 

5 responses to “Strategisen viestinnän toimimattomuus kiteytyy tässä

 1. Strateginen mutta pimee meininki…

  Naivisti ajattelen, että VM:n tehtävä ois viime kädessä palvella meitä suomalaisia (voipi olla, että ko. organisaatiossa muitakin agendoja löytyy… :P).

  Enkä jotenkin usko, että se tapahtuu parhaiten fundeeramalla ja pyrkimällä (epätoivosesti) vaikuttamaan siihen, että mitähän meistä ajatellaan ja kirjoitetaan.

  Jos vaikka keskityttäs julkisuuskuvan ja maineen sijasta luottamuksen rakentamiseen. Mutta sehän edellyttäs niitä tekoja ja päätöslogiikan sumuttamisen sijaan sen avaamista.

 2. Hyvä pointti, mutta haastan vähän. Onko VM:n harjoittama viestintä tässä casessa ollut todella strategista viestintää, vaiko kuitenkin markkinointiviestintää? Mielestäni tässä casessa näkyy hyvin se, että viestinnällä tulisi olla isompi rooli, kuin vain ”organisaation tukeminen”. Viestinnän ammattilaisen tulisi olla aiemmin mukana valmistelussa ja tarvittaessa sanomassa, että ”hei jätkät, tämä toiminta ei ole oikein, eikä me voida tätä spinnata mitenkään viestinnän keinoin”. Ja jos näin ei ole, niin eikö viestinnän kontolle jää sitten lähinnä tehtyjen päätösten markkinointi?

 3. Onhan tää semmonen vyyhti, että on hieman vaikeeta saada kiinni blogikeskustelussa.

  Ois kai pitänyt kirjoittaa ”strateginen”. Kuten osuvasti sanoitkin, kyseessä oli lähinnä ’suunniteltua’ markkinointiviestintää.

  Jos mennään vielä syvemmälle, sanoisin, että strategisen viestinnän tehtävä ei ole vain laittaa stoppia sumutukselle, vaan myös täsmälleen tietää, mitä tulisi tehdä.

  Mistä palataan VM:n toiminnan tarkoitukseen: Ketä palvellaan ja miten? Hallitusta? Valtiovarainministeriä? Suomalaisia? Mikä on viestinnän kosketuspinta siihen?

  (Näen, että strateginen meininki kytkeytyy aina toiminnan taustalla olevaan ajatteluun ja kollektiivina edelleen organisaation tarkoitukseen.)

 4. Kirjoitin ihan oman postauksen vastineenani tähän keskusteluun. 🙂 http://aksucom.com/2015/11/30/strategisen-viestinnan-pahuudesta/

 5. Tahtoisin painottaa, että uskon tässä tapauksessa viestinnän ammattilaisen nimenomaan olleen mukana suunnittelemassa toimintaa ja kertomassa, miten spinnataan… Kun oman näkemyksensä mukaan se on ollut sitä ”parasta viestintää”. Valitettavasti Viestinnän Eettinen Neuvosto on rakenteellisesti rampa, eikä voi kommentoida tätä(kään) tapausta mitenkään, koska ovat ottaneet linjan, etteivät nimeä ketään tai anna lausuntoja, joista voisi yksilöidä henkilöitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s