Diaarin tärkeydestä ja uteliaisuudesta julkisuuslain kannalta

Vappu oli kaunis ja mainio. Mutta grillailujen lomassa tuli luettua tärkeä kirjoitus, Helsingin Sanomien Susanna Reinbothin teksti: Petosmiehet voivat rauhassa jatkaa touhujaan, koska tuomioistuimet pimittävät tuomioita

Reinbothin kuvaama kokonaisuus on kauhea, juuri niistä syistä joita hän luettelee. Diaari tai vastaava rekisteri on olennaisen tärkeä tietopyytäjälle. Julkisuuslaissa on erikseen mainittu, että diaarimerkintä on julkinen tieto. Tietopyytäjän on voitava jostain tarkistaa, mitä asiakirjoja on saatavilla, jotta hän osaisi pyytää tietoja niistä. Tämä ajatus on kirjoitettu lainsäädäntöön, niin julkisuuslakiin kuin hallituksen esitykseenkin siitä. Asia on tärkeä erityisesti siksi, että tietopyyntöjä käsittelevässä tutkimuksessa niin Suomessa kuin ulkomailla on usein huomioitu, että tietopyyntö voi onnistua osittain – jotain jää saamatta. Diaarin avulla voi selvitä, mitä se ”jokin” on.

Reinboth kirjoittaa, että perusongelma on asenteissa – kansalaisten tietopyyntö tulkitaan puhtaaksi uteliaisuudeksi ja tätä motiivia virkamiehet eivät hyväksy. Tämä ajattelu on väärin. Kuten Reinboth muistuttaa, pyytäjän motiivi ei kuulu viranomaiselle. Lisäksi uteliaisuuden kieltäminen tietopyyntöjen motiivina on täysin vastoin julkisuuslain tarkoitusta. 3§, Lain tarkoitus:

Tässä laissa säädettyjen tiedonsaantioikeuksien ja viranomaisten velvollisuuksien tarkoituksena on toteuttaa avoimuutta ja hyvää tiedonhallintatapaa viranomaisten toiminnassa sekä antaa yksilöille ja yhteisöille mahdollisuus valvoa julkisen vallan ja julkisten varojen käyttöä, muodostaa vapaasti mielipiteensä sekä vaikuttaa julkisen vallan käyttöön ja valvoa oikeuksiaan ja etujaan.

Koko laki on laadittu siksi, että yksilöt voisivat valvoa, tarkastaa ja udella julkista valtaa! Ja tämän uteliaisuuden mahdollistamiseksi avoimet diaarit ovat keskeisiä työkaluja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s