Nykytyössä yksilöllä ei ole väliä, yksilöillä on

image


Toimivan tiimin on tehtävä, mokattava, opittava ja tsempattava yhdessä

Matkustin Tikkurilaan perjantaina. Paikalla Metropolia-ammattikorkeakoulun yksikössä oli kymmenien eri korkeakoulujen edustajia ja keskustelimme viestinnän, median ja muotoilun yhteistyöstä, tarpeista ja tulevaisuudesta.

Mitä yhteistä näillä eri aloilla on? Paljon, olennaisen paljon. Yhä enemmän tänä päivänä tarvitaan toisaalta erikoistumista tiettyyn osaamiseen, toisaalta näiden osaajien yhteistyötä. Esimerkkinä datajournalismi; Helsingin Sanomien Esa Mäkinen kertoi pari viikkoa sitten Jyväskylän yliopistolla, miten HS:n verkkosivustolle tulevan datajournalismijuttukokonaisuuden parissa työskentelee vähintään kolmen tekijän tiimi: toimittaja/tuottaja, graafikkko ja koodari. Tämä työpanos ei ole samanlainen kuin perinteisen lehtimiestyön toimittaja/kuvaaja/graafikko-kolmikon yhteistyö – siinähän jokainen tekee oman osuutensa kuin liukuhihnalla ja lopuksi kootaan palikat yhteen. Datajournalismijutussa kaikkien näkemystä ja panosta tarvitaan suunnittelussa ja yhdessä luomisessa alusta pitäen, tekninen alusta huomioiden. Ei ole toisiinsa liimattavia osakokonaisuuksia vaan vain yksi, saumaton tuote ja käyttäjäkokemus.

Mutta tämä kokonaisuus vaatii hyvin toisenlaista lähestymistapaa, taitoja ja mielenlaatua kuin aikaisempi opintotarjonta. Jokaisen on osattava jotain uutta, muttei kaikkien kaikkea. Perjantain tapaamisessa puhuneen Allerin Pauli Aalto-Setälän sanoin: ”ei toimittajan tarvitse osata koodata – pistät toimittajan opiskelemaan Pythonia ja saat aikaiseksi luokatonta koodia ja loppuunpalamisen. Mutta toimittajan on ymmärrettävä dataa, voidakseen tehdä Pulitzer-tasoisia nykyteknologian mahdollistamia juttuja”.

Vanha työkulttuuri, jossa jokaiselle annetaan oma työrauha tehdä oma hommansa moitteetta ei enää toimi. Yksilön työllä ei ole väliä, jos kokonaisuus ei pelaa. Yksittäisten huippujen hyvää tiimiä parempi voi olla hyvien tyyppien huipputiimi. On kyettävä yhdessä kokeilemaan, oppimaan ja luomaan ennennäkemättömiä asioita hyvässä hengessä. Kestettävä ne kaikki lukemattomat vastoinkäymiset, joita kokeilukulttuuriin kuuluu. ”Ei se ole välttämättä edes joka kymmenes juttu joka onnistuu ensi alkuun, se voi olla joka sadas.”

Päivän tapaamisen taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön tuki ja toiveet: tarkoituksena olisi luoda tällaiseen nykypäivän työelämään vastaavaa aidosti uutta, korkeakoulurajat (myös yo- ja amk-) sekä alojen rajat ylittävää koulutustarjontaa. Mutta voi pojat sitä kolinan määrää, joka tapaamisessamme kuului! Se kolina syntyi siitä, kun eri organisaatioiden näkymättömät hallinnon, käytäntöjen ja kulttuurien rajat löivät kömpelösti yhteen, kun läsnäolijat yrittivät lyödä lukkoon edes alustavia toimintaa konkretisoivia ajatuksia. Eri alojen peruskäsitteitä ymmärretään eri tavoin: journalismia ja toimittamista pidetään synonyymeinä, toiset pitävät kaupunkisuunnittelua vain kaavoittamisena. Eri organisaatioissa on erilaisia käsityksiä toiminnasta: toisille esimerkiksi jotkut asiat ovat ongelmia, toiset ovat sokeita näille seikoille. On organisaatiokohtaisia erikoissääntöjä, joita täytyy huomioida; on hallinnollisia, laillisia ja pedagogisia esteitä yhteistyölle.

Tapaaminen oli hieno harjoite, kokeilu: aivan kuten organisaatioiden jokapäiväisessä elämässä on voitava luoda aitoja, toimivia moniammatillisia tiimejä, samoin on voitava luoda aitoa eri organisaatioiden yhteistyötä, joka ei kaadu hallinnolliseen byrokratiaan ja eri näkökantojen sokeisiin pisteisiin. Ihan helpolla se ei kyllä onnistu, mutta kokeillaan. 🙂

 

ps. Myös Petro Poutanen oli paikalla ja kirjoitti oman blogauksensa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s