Tietopyynnöt viranomaisille

Suomen Perustuslain 12 § käsittelee sananvapautta ja julkisuutta. Sen toisessa momentissa lukee:

Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, jollei niiden julkisuutta ole välttämättömien syiden vuoksi lailla erikseen rajoitettu. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta.

Oikeus viranomaisten tietoon on siis jokaisen perusoikeus.

Lisäksi Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta vaikuttaa julkista valtaa käyttävien työyhteisöjen viestintään. Tällaisia työyhteisöjä ovat esimerkiksi valtion viranomaiset ja kunnat.

Laki pähkinänkuoressa: kuka tahansa saa pyytää keneltä tahansa viranomaiselta mitä tahansa viranomaisen toimintaan liittyvää tietoa. On viranomaisen velvollisuus vastata ja joko luovuttaa pyydetyt tiedot tai perustella lailla, miksei luovuta.

Valitettavasti viranomaisilla on paljon erilaisia ongelmia julkisuuslain mukaisiin tietopyyntöihin vastaamisessa. Muun muassa vuosina 2015–2016 Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimushankkeessa lähetimme jokaiseen Manner-Suomen kuntaan tietopyynnön ja selvisi, että noin kolmannes kunnista suoriutui tietopyynnöistä erinomaisesti, kolmannes kohtalaisesti ja kolmannes ei luovuttanut tietoja lainkaan. Otimme yhteyttä kuntiin ja selvitimme syitä ongelmille. Tutkimuksen tuloksia esittelemme tietopyyntoongelmat.net -sivuston kautta sekä julkisissa esitelmissä muun muassa tieteellisissä konferensseissa ja seminaareissa.

Olen valmis vierailemaan maksua vastaan kuntien, yritysten ja yhdistysten luona esitelmöimässä, luennoimassa tai pitämässä workshopin tietopyyntöongelmista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s